úterý 3. června 2014

Negativní motivace

Nejsem proti pozitivní motivaci, ale snad každý, kdo se někdy pokoušel pozitivně se namotivovat, tak zná ten pocit: Co když... (to nevyjde), který tam ve stínu tak nějak vždycky přečkává.

Tenhle pocit, tahle možnost neúspěchu v nás vyvolává napětí, nejistotu, strach.

Takže proč se mu nepostavit čelem? Například půjdu do společnosti a budu si dělat hlavu s tím, že možná nebudu vědět, co říct... Ok, to se klidně může stát.. a co no, zas tak hrozný to neni. Možná se také setkám s nezájmem nebo se ztrapním, řeknu nějakou blbost, budu nervózní... Existuje celá řada situací z nichž máme hrůzu. Pokuste si představit "nejhorší možný výsledek".

Tím, že přijmete možnost, že přesně tohle se může stát, tím se na onu situaci vlastně připravíte a zjistíte, že to neni zas tak hrozný a spadne z vás trocha napětí. Až ta událost nadejde, budete v klidu, víte co se může stát a nebude to pro vás neznámá situace. A čím méně napětí v sobě budeme mít, tim spíše budeme v té dané situaci vědět, co dělat.


Můžete si představit oba póly toho, jak se situace může vyvinout, jak ten pozitivní, tak ten negativní. A zvláště ten negativní pak přijměte. Nebo nemusíte dělat vůbec nic, jen vemte na vědomí, jaké překážky vás mohou potkat.

Žádné komentáře:

Okomentovat